داشبورد مدیریتی
داشبورد مدیریتی از طریق نرم افزار ، بحرانی ترین، حیاتی ترین و واقعی ترین اطلاعات یک کسب و کار را به صورت بصری نمایش می دهد. اهمیت داشبوردها برای مدیران درست مانند داشبورد خودروی آن هاست. که اغلب توسط رانندگان برای تصمیم گیری به موقع مورد نیاز است. داشبورد مدیر تلاش های اداری دستی را کاهش می دهد و کارایی عملیات را بهبود می بخشد. در پاسخ سریعتر به تغییرات در محیط های پویای کسب و کار امروز نیز کمک می کند.
قالب های گرافیکی اطلاعات
داشبورد به مدیران اجازه می دهد تا اطلاعات را در قالب گرافیکی یا جدولی مشاهده کنند. و به سرعت مناطق مشکل ساز را شناسایی کرده و دلایل اصلی مشکلات را بررسی کنند. مدیران ممکن است از داشبورد برای نظارت بر استفاده از منابع انسانی و بهره وری کارکنان استفاده کنند.
نمایش معیارهایی که داشبورد مدیریتی منابع انسانی می تواند نشان دهد
- کارکنان در مرخصی، تنظیمات هدف و عملکرد کارکنان
- رویدادهای شخصی ، روزهای تولد و تغییرات آدرس و معیارهای هزینه کارکنان
- حضور به موقع بازخورد در مورد ابتکارات مختلف سازمان
- درخواست های معلق کارکنان در هنگام خروج
ادغام داده ها از چند منبع
نیاز به ادغام داده ها از چندین منبع داده ، استفاده از داشبورد را افزایش داده است. بدون داشبورد ، تصمیم گیرندگان مجبورند داده ها را از منابع مختلف بسازند و به روز کنند. که فعالیتی زمان بر و خسته کننده است و در بسیاری از موارد به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
مثال داشبورد مرخصی
به عنوان مثال ، در دسترس بودن داشبورد مرخصی می تواند به مدیران در برنامه ریزی فعالیت های تیم و تخصیص وظایف کمک کند. داشبورد خروج می تواند در فعالیتهای مختلف مانند تخصیص مجدد وظایف ، تنظیم روابط و غیره کمک کند. داشبورد هزینه در تجزیه و تحلیل هزینه ها کمک می کند و می تواند با ابتکارات و نتایج مختلف در شرکت مرتبط باشد.
انتظار برای تائید و یا عدم تائید
داشبورد مدیرعامل می تواند نشان دهد که کدام مدیران بیشتر از زمان مورد نظر، یک فرآیند را منتظر برای تایید نگه می دارند. مشخص شده است که انتظار برای تائید و یا عدم تائید به موقع درخواست های کارکنان، ( به عنوان مثال درخواست مرخصی ) یکی از بزرگترین دلایل نارضایتی کارکنان در شرکت ها است. در دسترس بودن داده ها در زمان واقعی به صورت ارائه شده در داشبورد مدیریت به رهبری اجازه می دهد فشار لازم را به مدیران خطاکار وارد کند.
مزایای داشبورد مدیریتی
داشبوردهای مدیریتی می تواند به مدیران کمک کند تا تصمیمات خود را بر اساس چندین نقطه داده ارائه شده تنظیم کنند. شرکتها می توانند به مدیران خود در کاهش زمان و هزینه های مربوط به روشهای دستی کمک کنند
محدوده بر اساس نقش
یک داشبورد چند منظوره برای همه مدیران تهیه کنید که در آن مدیران می توانند کارکنان را در نقش های مختلف مانند: مدیر ، رئیس بخش، مدیر منابع انسانی و رهبری (به عنوان مثال مدیرعامل) مشاهده کنند. تخصیص سطح دسترسی به اطلاعات باید به طور خودکار بر اساس نقش مدیران در سازمان باشد.
خودیاری
مدیران ممکن است داشبورد را به صورت دوره ای مشاهده کرده و سریعتر به تغییرات KPI مانند دیر آمدن و غیبت پاسخ دهند. مدیران می توانند برای حضور و یا دقت عملکرد کارکنان با منابع انسانی خود صحبت کرده و به پیشرفت آنان به صورت خودیاری کمک کنند.
تبریک به موقع
مدیران ممکن است برای کارکنان در رویدادهای زندگی خود مانند تولد ، سالگرد عضویت ، تغییر خانه ، تولد فرزند ، پاداش و تقدیر قائل شوند. یک کلمه دلسوزانه ویا تقدیر از سوی مدیران بالا دستی تا حد زیادی در ایجاد تعهد کارکنان کمک می کند. به ویژه اگر از یک فرد سطح بالا آمده باشد.
تجزیه و تحلیل روندها
به عنوان مثال ، یک مدیر ممکن است متوجه شود که یک کارمند همیشه صبح دیر وقت می آید. با درک دلیل ، مدیر می تواند جلسه صبح دوشنبه را مطابق آن برنامه ریزی کند تا هر هفته کارمند را شرمنده نکند.
داشبورد داده های پلتفرمی
داده ها یکی از مهمترین دارایی های یک تجارت مدرن است. به خصوص هنگام اعمال شیوه هایی مانند تحلیل رشد. تصمیمات مربوط به استراتژی ها و رویکردهای تجاری عمدتا داده محور است. اما داده ها وقتی سازماندهی و ساختار یافته نباشند اهمیت چندانی ندارند. برای تجزیه و تحلیل و استفاده از اطلاعات برای رشد ، باید دقیقاً بدانید که دنبال چه چیزی هستید و کجا باید آن را جستجو کنید.
پلتفرم متمرکز
خوشبختانه داشبوردهای داده وجود دارد که پلتفرم های متمرکز هستند و معیارهای مهمتر را به شما نشان می دهند. این داشبوردها با اصطلاح هوش تجاری طراحی و توسعه داده شده اند تا محیطی امن ایجاد کنند که برای هر کسی که می خواهد از عملکرد کسب و کار خود بینش داشته باشد قابل دسترسی باشد. داشبوردهای داده علاوه بر قابلیت دسترسی ، مزایای بسیار بیشتری را نیز به همراه دارد.
داشبورد داده های دیجیتال
داشبوردهای داده های دیجیتال یا داشبوردهای هوش تجاری ، ابزارهای مدیریت اطلاعات هستند که برای پردازش ، تجزیه و تحلیل و نمایش مقادیر داده خاص و شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) طراحی شده اند. که نشان دهنده وضعیت و سلامت کسب و کار شما است. یک شاخص کلیدی عملکرد یک مقدار قابل اندازه گیری خاص است که برای ردیابی عملکرد یک شرکت ، محصول یا ابتکار نیرو در طول زمان استفاده می شود. تنظیم KPI می تواند به مشاغل کمک کند تا میزان موفقیت خود را در دستیابی به اهداف کلیدی کسب و کار اندازه گیری کنند.
داشبورد داده و نیاز کسب و کار
اکثر داشبوردهای داده بر اساس نیازهای مشاغل یا بخش شما قابل تنظیم هستند و می توانند تا حد زیادی در بهینه سازی فرایندهای تجاری شما کمک کنند. داشبوردهای داده را می توان به فایل ها ، پایگاه های داده و خدمات شما متصل کرد. در نهایت داشبورد مدیریتی در صفحه مانیتور کامپیوتر یا تبلت شما اغلب، از ارائه داده ها به صورت جداول و نمودارها تشکیل شده است.
دسته بندی داشبورد مدیریتی
به طور کلی ، داشبوردهای داده به سه دسته داشبورد عملیاتی ، داشبورد استراتژیک و داشبوردهای تحلیلی تقسیم می شوند.
داشبورد عملیاتی
معمولاً به عنوان یک ابزار گزارش برای نظارت بر فرآیندهای تجاری که اغلب تغییر می کنند ، استفاده می شود. این نوع داشبورد داده طوری طراحی شده است که چندین بار در روز مورد استفاده قرار گیرد و از نزدیک پیشرفت به سمت یک هدف یا هدف خاص را دنبال می کند.
داشبورد استراتژیک
ابزاری است که برای نظارت بر وضعیت مواردی مانند KPI ها استفاده می شود ، که کمی کمتر از داشبوردهای عملیاتی مورد بررسی قرار می گیرند. داشبورد استراتژیک به مدیران کمک می کند تا در KPI خود در سازمان خود باقی بمانند.
داشبوردهای تحلیلی
برای تجزیه و تحلیل حجم زیادی از داده استفاده می شود تا به مشاغل در بررسی روندهای خاص ، کشف بینش ها و پیش بینی نتایج احتمالی کمک شود. داشبوردهای تحلیلی اغلب توسط دانشمندان داده طراحی می شوند و بنابراین آشنایی با آنها می تواند کمی دشوارتر از داشبوردهای عملیاتی یا استراتژیک باشد. صرف نظر از نوع داشبورد ، واضح است که داشبوردهای داده های دیجیتالی عملکردها و بینش های زیادی را در مشاغل برای پیگیری پیشرفت خود به منظور رشد ارائه می دهند.
پنج دلیل برای پیاده سازی داشبورد داده های دیجیتال در سازمان خود
1.چندین شاخص را همزمان کنترل کنید
احتمالاً کارآمدترین عامل داشبورد داده های دیجیتالی ظرفیت آنها برای نمایش همزمان چندین معیار و KPI در یک محیط متمرکز است. کاربران برای پیگیری پیشرفت خود نیازی به دسترسی به ابزارها و خدمات مختلف ندارند و اکثر داشبوردها به گونه ای طراحی شده اند که آشنایی کاربران با رابط کاربری طولی نمی کشد.
2. قابل دسترسی به ابر
اکثر داشبوردهای داده مدرن از طریق اینترنت قابل دسترسی هستند. این بدان معناست که داده ها برای چندین کاربر به طور همزمان قابل دسترسی است ، صرف نظر از موقعیت مکانی یا دستگاهی که از آن استفاده می کنند. این نه تنها به کاربران اجازه می دهد که از راه دور کار کنند ، بلکه همکاری بین سازمان ها را نیز بسیار تقویت می کند. زیرا چندین کارمند می توانند به داده ها به طور همزمان دسترسی داشته و از آنها استفاده کنند.
3. آسان برای خواندن
داشبوردهای داده به گونه ای طراحی شده اند که کاربران هنگام دسترسی به محیط دیجیتال مستقیماً با مهمترین داده ها مواجه می شوند. این امر با اجتناب از روند مرور چندین منو و پوشه برای به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز ، زمان زیادی را صرفه جویی می کند. در حال حاضر کسب و کارهای بیشتری این داشبوردهای داده را در سازمان خود پیاده سازی می کنند ، سازندگان این داشبوردها می دانند که ارائه خدمات قابل فهم چقدر اهمیت دارد.
4. گزارش ارزشمند
داشبوردهای داده اغلب گزینه ای را برای تعیین اهداف و پیگیری پیشرفت به سوی این اهداف ارائه می دهند. در حین کار برای دستیابی به این اهداف ، داشبورد می تواند اطلاعات و بازخورد مفیدی برای بهینه سازی و تطبیق استراتژی های خاص به منظور دستیابی به اهداف تعیین شده ارائه دهد. داشبوردهای دیجیتال معمولاً قابلیت ارسال اعلان ها را برای به روز نگه داشتن کاربران با معیارهای خاص حتی در صورت عدم استفاده از پلتفرم ارائه می دهند.
5. رشد را تسریع می کند
وقتی به دنبال راهی برای بهینه سازی فرآیندهای داخلی کسب و کار خود بصورت کارآمدتر و چابک تر هستید ، تجزیه و تحلیل داده ها می تواند راهی عالی برای تسریع این بهینه سازی فرایند داخلی باشد. با ردیابی معیارهایی که بیشترین اهمیت را دارند و تصمیم گیری های مبتنی بر داده ، شما و تیم خود می توانید به طور مداوم استراتژی های خود را برای انجام معیارهای بهبود یافته و در نهایت رشد پایدار تطبیق دهید. نه تنها شما دائماً استراتژی های خود را بهینه می کنید ، بلکه نظارت دقیق بر داده ها نیز باعث می شود که تیم شما در روند رشد مشارکت داشته باشد.
این مقاله فقط برای افزایش آگاهی و راهنمایی های عمومی تهیه شده است و مشاوره کاری یا حرفه ای نیست. شما نباید به اطلاعات مندرج در این مقاله بدون کسب مشاوره تخصصی خاص عمل کنید. جهت انجام مشاوره با کارشناسان خبره تماس حاصل کنید و یا در صورت تمایل برای ارتباط با کارشناسان مرکز مشاوره کسب و کار یوناکس اینجا کلیک کنید.